Feest: zzp’ers kunnen volledige huur van huis aftrekken van winst

Zzp’ers met een huurhuis opgelet: je betaalt mogelijk véél te veel belasting. Geen grap. Uit een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat zelfstandigen hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst.

Dat kan flink wat opleveren, blijkt uit een rekenvoorbeeld van Z Today:

Stel: je bent masseur met een praktijkruimte in je huurhuis. Het huis heeft een waarde van 200.000 euro en je betaalt 1.200 euro huur per maand. De jaarlijkse huur van 14.400 euro kan je dan fiscaal aftrekken. Je moet er nog wel even de bijtelling vanaf trekken: 1,85 procent van de waarde van de huurwoning. In dit voorbeeld komt dat neer op 3.700 euro. Onderaan de streep houd je 10.700 euro over en dat je van de winst af mag trekken.

Huis huren is een vermogensrecht

Econoom Mathijs Bouman zocht de gevolgen van deze bizarre uitspraak uit. “Het komt hierop neer: huren van een huis geeft je een recht. Het recht om een huis te huren. Dat kan je een vermogensrecht noemen, bepaalde de Hoge Raad. Dat recht kan je op de balans zetten. Dat betekent dat de kosten die je moet maken voor dat recht (de huur), de bedrijfskosten zijn. Het voorbeeld liet zien, dat je dat kan aftrekken.”

origineel artikel lezen, klik hier

Willy Sietsma

'Het houdt nooit op!" Dat klopt, het gedrag van een narcist houdt nooit op, maar je kan er wel voor zorgen dat het minder wordt, minimaliseert en dat het minder impact heeft. Ik begeleid ondernemende vrouwen die te maken hebben met een (voormalige) partner met narcistisch gedrag dit te bereiken zodat ze (weer) in vrijheid en rust het door hen gewenste leven kunnen leiden. Naast de begeleiding informeer ik ook over de narcistische persoonlijkheid stoornis, zowel wat betreft de privé als de zakelijke kant, via artikelen en lezingen. Het gaat me in mijn begeleiding en informeren niet om te leren een diagnose te stellen of om een stempel te drukken, het gaat er om dat je, als je niet weet waar je mee te maken hebt je niet adequaat kunt reageren om jezelf en/of je praktijk/bedrijf te beschermen. Narcisme komt niet alleen in relaties voor, maar ook onder familieleden, vrienden, collega’s, leidinggevenden, rechters, advocaten en helaas ook onder coaches, trainers, mediators en meer. Zowel onder mannen als vrouwen. Het bijzondere van mijn werkwijze is dat ik niet alleen live een-op-en begeleiding, lezingen, sessies, workshops en trainingen geef, maar ook online. Hierdoor kan ik wereldwijd Nederlandstalige vrouwen - en mannen - begeleiden.

Geef een reactie